vader zoon kleding papa blog LHBTIQ

Papa worden | Onze blog | Publicatie in de krant |

Papa worden.

Kleur bekennen

We gaan voor een kleurrijke zomer door kleur te bekennen. Vandaag met Rick Otten en Walther Verheij die samen een roze gezin willen stichten. „We moeten hiervoor een grotere strijd leveren dan een hetero-stel en we staan ook nog eens voor veel hogere kosten.”

Niet alleen bij vrouwen, ook bij mannen speelt het vervullen van de kinderwens een belangrijke rol in het vinden van levensgeluk, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Maar hoe maak je dat gedroomde vaderschap waar als je niet op vrouwen maar op mannen valt? Roze ouderschap blijkt niet vanzelfsprekend. „Het scheelt als je een ton op de bank hebt staan.”

wat is lbgtq? lbgtqiapd fashion store clothing brand pa-pa informatie
Er was eens een dieren- verzorger in vogelpark Avifauna. Die ontdek- te dat in de kolonie roze flamingo’s twee mannetjes rondstapten die hartstochtelijk verliefd op elkaar waren. Het duo bouwde zelfs een fraai nest. De begripsvolle verzorger besloot een paar bevruchte eieren aan de heren te doneren. Geen ander flamingo-ouderpaar zorgde zo goed voor de jongen als dit stel. Dit waargebeurde verhaal dateert van 20 jaar terug. In die twee decennia is er weliswaar met wisselend succes gestreden voor de homo-emancipatie, maar als homokoppel heb je het nog steeds niet makkelijk als het om een kinder- wens gaat. Nederland mag de naam hebben tolerant te zijn, maar de samenleving is gericht op hetero’s. Dat ervaren ook Walther Verheij (31) en Rick Otten (28). De twee zijn al zeven jaar samen en willen graag een gezin stichten. „Ons droomscenario is dat we een lieve draagmoeder vinden waarmee we vrienden voor het leven kunnen worden. We staan ook open voor adoptie, al denken we dat daar meer haken en ogen aan zitten”, aldus Walther.

Werd de kinderwens van hem en Rick maar net zo makkelijk vervuld als de behoefte van die twee flamingo’s. „We moeten een grotere strijd leveren dan een hetero-stel en we staan ook nog eens voor veel hogere kosten.” Walther heeft het uitgerekend: de aanloopkosten om als homostel een kind in huis te krijgen, liggen tussen de 50.000 en 100.000 euro. „Voor ons is dat een enorm bedrag. We zijn gewone mensen met een normaal inkomen.”

Beiden werken in de zorg. Walther in Amsterdam op een dagbesteding voor verstandelijk gehandicapten met moeilijk verstaanbaar gedrag. „Dit werk doe ik nu al een aantal jaar vol liefde en passie.” Rick volgt in het Tergooi Ziekenhuis een inservice-opleiding tot anesthesiemedewerker. „Fantastische baan die ik met trots vervul.” Ze hebben hun kleine huurwoning in Alphen aan den Rijn verlaten voor een huis met tuin in Almere, waar de prijzen van een eerste koopwoning nog wel op te bren- gen zijn. Samen zorgen ze voor hond Merlot en kat Sammy. „Als Rick zijn opleiding heeft afgerond, hopen we dat hier ook een kind komt wonen.”

„Dat is over anderhalf jaar”, vult Rick aan. „Ergens is het best gek dat we dit publiekelijk delen. Een kinderwens is iets persoonlijks, iets intiems. Inmiddels ben ik zover dat het met niet meer uitmaakt. We hebben een website gelanceerd. Als gereedschap om ons doel te verwezenlijken. De reacties zijn tot nu toe hartverwarmend.”

Extra geld

Ons droomscenario is dat we een lieve draagmoeder vinden waarmee we vrienden voor het leven kunnen worden

Via www.pa-pa.net verkopen de twee kleding en tassen om extra geld te ver- dienen zodat ze over een tijdje hun droom kunnen verwezenlijken. Daarbij delen ze hun ervaringen op de site. „Zo willen we andere toekomstige roze vaders op weg helpen”, legt Walther uit. „Draagmoederschap is in ons land niet verboden, maar je mag het niet uitventen. Sperma doneren om twee vrouwen te helpen, is stukken makkelijker dan een baby voor twee mannen op de wereld zetten. Er zijn weinig mensen die homo-stellen in dit traject belangeloos bijstaan. De informatie is schaars en staat versnipperd op het wereldwijde web.”

Rick: „Ik was dertien toen ik mijn eerste weekendbaantje had. Ik heb tot nu toe altijd gewerkt. Alleen je hand ophou- den met behulp van een crowdfundingsactie past niet bij me. ook niet bij Walther, trouwens. We willen er graag iets voor terugdoen. Ik vind het jammer

dat je als roze wensvaders geen hulp krijgt. Hetero-stellen krijgen bijvoor- beeld ivf en dergelijke vergoed. Of we nu voor adoptie of draagmoederschap gaan: het kost ons duizenden euro’s die we – hoe hard we ook werken – niet hebben.”

„Een vriendin van ons merkte op dat elke tokkie zoveel kinderen op de wereld kan zetten als die wil”, merkt Walther op. „Je moet er niet teveel over nadenken. Maar als die kids dan toch door jeugdzorg uit huis worden geplaatst willen wij ze wel.”

Zelf koestert hij fijne herinneringen aan zijn jeugd. „Mijn ouders zijn gelukkig ook nog steeds bij elkaar. Ze zijn er altijd voor me geweest en hebben me in alles gesteund. Ook toen ik uit de uit de kast kwam waren ze er voor mij. Ik ben christelijk opgevoed. In menig gelovig gezin is het heel moeilijk voor een ho- mojongen om voor je identiteit uit te komen. Mijn vader en moeder hebben er nooit een punt van gemaakt. Ook nu, in de zoektocht om onze kinderwens te vervullen, krijgen we alle steun van hen.”

Ook Rick is dankbaar voor de opvoeding die hij heeft genoten. „De normen, waarden en gewoonten die mijn ouders mij hebben meegegeven, wil ik graag aan ons kind overbrengen. Eerlijkheid. Hulpvaardigheid. Vriendelijkheid. Daarbij zijn regels belangrijk. Zo leert een kind.”
Beiden: „Met als belangrijkste basis liefde. Tussen de ouders en voor het kind.”

Tekst: Nancy Ubert
Foto: Susan Bonhof

Verschenen in de zaterdag bijlage Zomertijd (31-07-2021) van het Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/Ijmuider Courant, De Gooi-en Eemlander en Leidsch Dagblad.

Logo Pa-Pa

2 gedachten over “Papa worden | Onze blog | Publicatie in de krant |”

 1. Lieve Walther en Rick,
  Wat een mooi stuk heeft Nancy geschreven van jullie droom en gevoelens.
  Als aanvulling op jullie lieve woorden over jullie ouders wil ik daar aan toevoegen dat het ook jullie onvoorwaardelijke liefde als kind naar ons toe is, die ons ruimte geeft om met jullie mee te groeien.
  Dat vindt ik heel bijzonder en super gaaf.
  Van zo dichtbij mogen meemaken hoe jullie je plek met zoveel liefde innemen naar elkaar en in de maatschappij is hartverwarmend en o zo nodig in deze wereld waar ook zoveel moeilijke dingen gebeuren.
  Het geeft ons oudjes hoop
  Mams.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen