Papa worden.
Kleur bekennen
We gaan voor een kleurrijke zomer door kleur te bekennen. Vandaag met Rick Otten en Walther Verheij die samen een roze gezin willen stichten. „We moeten hiervoor een grotere strijd leveren dan een hetero-stel en we staan ook nog eens voor veel hogere kosten.”
Niet alleen bij vrouwen, ook bij mannen speelt het vervullen van de kinderwens een belangrijke rol in het vinden van levensgeluk, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Maar hoe maak je dat gedroomde vaderschap waar als je niet op vrouwen maar op mannen valt? Roze ouderschap blijkt niet vanzelfsprekend. „Het scheelt als je een ton op de bank hebt staan.”

Extra geld
Ons droomscenario is dat we een lieve draagmoeder vinden waarmee we vrienden voor het leven kunnen worden
Via www.pa-pa.net verkopen de twee kleding en tassen om extra geld te ver- dienen zodat ze over een tijdje hun droom kunnen verwezenlijken. Daarbij delen ze hun ervaringen op de site. „Zo willen we andere toekomstige roze vaders op weg helpen”, legt Walther uit. „Draagmoederschap is in ons land niet verboden, maar je mag het niet uitventen. Sperma doneren om twee vrouwen te helpen, is stukken makkelijker dan een baby voor twee mannen op de wereld zetten. Er zijn weinig mensen die homo-stellen in dit traject belangeloos bijstaan. De informatie is schaars en staat versnipperd op het wereldwijde web.”
Rick: „Ik was dertien toen ik mijn eerste weekendbaantje had. Ik heb tot nu toe altijd gewerkt. Alleen je hand ophou- den met behulp van een crowdfundingsactie past niet bij me. ook niet bij Walther, trouwens. We willen er graag iets voor terugdoen. Ik vind het jammer
dat je als roze wensvaders geen hulp krijgt. Hetero-stellen krijgen bijvoor- beeld ivf en dergelijke vergoed. Of we nu voor adoptie of draagmoederschap gaan: het kost ons duizenden euro’s die we – hoe hard we ook werken – niet hebben.”
„Een vriendin van ons merkte op dat elke tokkie zoveel kinderen op de wereld kan zetten als die wil”, merkt Walther op. „Je moet er niet teveel over nadenken. Maar als die kids dan toch door jeugdzorg uit huis worden geplaatst willen wij ze wel.”
Zelf koestert hij fijne herinneringen aan zijn jeugd. „Mijn ouders zijn gelukkig ook nog steeds bij elkaar. Ze zijn er altijd voor me geweest en hebben me in alles gesteund. Ook toen ik uit de uit de kast kwam waren ze er voor mij. Ik ben christelijk opgevoed. In menig gelovig gezin is het heel moeilijk voor een ho- mojongen om voor je identiteit uit te komen. Mijn vader en moeder hebben er nooit een punt van gemaakt. Ook nu, in de zoektocht om onze kinderwens te vervullen, krijgen we alle steun van hen.”
Ook Rick is dankbaar voor de opvoeding die hij heeft genoten. „De normen, waarden en gewoonten die mijn ouders mij hebben meegegeven, wil ik graag aan ons kind overbrengen. Eerlijkheid. Hulpvaardigheid. Vriendelijkheid. Daarbij zijn regels belangrijk. Zo leert een kind.”
Beiden: „Met als belangrijkste basis liefde. Tussen de ouders en voor het kind.”
Tekst: Nancy Ubert
Foto: Susan Bonhof
Verschenen in de zaterdag bijlage Zomertijd (31-07-2021) van het Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/Ijmuider Courant, De Gooi-en Eemlander en Leidsch Dagblad.
Lieve Walther en Rick,
Wat een mooi stuk heeft Nancy geschreven van jullie droom en gevoelens.
Als aanvulling op jullie lieve woorden over jullie ouders wil ik daar aan toevoegen dat het ook jullie onvoorwaardelijke liefde als kind naar ons toe is, die ons ruimte geeft om met jullie mee te groeien.
Dat vindt ik heel bijzonder en super gaaf.
Van zo dichtbij mogen meemaken hoe jullie je plek met zoveel liefde innemen naar elkaar en in de maatschappij is hartverwarmend en o zo nodig in deze wereld waar ook zoveel moeilijke dingen gebeuren.
Het geeft ons oudjes hoop
Mams.